Lato kojarzy się jedynie z sezonem, gdy jest naprawdę ciepło i jedynie marzymy o chłodnej kąpieli. Warto jednak nie zapominać, iż jest czas zbiorów warzyw i owoców, a także zbóż. To najpiękniejszy czas w roku, w trakcie którego planujemy jak zagospodarujemy nasze dobra naturalne. Często wyborem są domowe przetwory.

Domowa spiżarka z konfiturą i nie tylko

konfitury z czarnej porzeczkiLato dobiega końca, a do tego mamy czas zbiorów. Podejmujemy jak co roku decyzję w jaki sposób wykorzystamy zebrane przez nas owoce i warzywa z ogródka. Na pewno pomyślimy o tym, iż konfitury z czarnej porzeczki mogą być rewelacyjnym pomysłem do naleśników w zimie albo do rozgrzewającej herbaty. Z kolei jabłka można przygotować do słoików i jeść przepyszne jabłeczniki w późniejszym czasie. Z malin i truskawek powstaną słodkie dżemy do kanapek i ciast. Nie można też zapomnieć, iż pomidory będą nam w późniejszym terminie służyć jako doskonały przecier domowej roboty, kiedy już je przygotujemy do procesu obróbki. Ogórki w słoiki, abyśmy mieli z czego robić sałatkę. Nasz ogród zapewnia nam wiele możliwości, przez co nasza domowa spiżarnia będzie pełna całą jesień i zimę. Nie zabraknie nam produktów, które w okresie letnim mogliśmy jeść na co dzień ze smakiem, a zimą niestety już nie rosną. Nie ważne czy będzie to słodka konfitura z owoców albo warzywna sałatka w słoiku. Zawsze będziemy mieli z czego wybierać, o ile dobrze przygotujemy się na zimę. Dzięki temu będziemy zadowoleni.

Koniec lata kojarzy się z przygotowaniami domowej spiżarni na zimę. Robimy więc masę słoików z konfiturami, dżemami, ale również i ogórkami kiszonymi i nie tylko. Dzięki takiemu przygotowaniu na zimę będziemy cieszyć się pysznym jedzeniem przez cały rok. Domowe ciasta i obiady będą tak samo smaczne jak latem. 

O autorze: lucynas