W przemyśle spożywczym mamy do czynienia z bardzo wieloma procesami. Czasami istnieje potrzeba oddzielenia od siebie bardzo drobnych ziaren jakiś składników. Taka sytuacja ma miejsce podczas produkcji kakao oraz mąki. W związku z tym linie produkcyjne powinny być wyposażone w narzędzia, które doskonale sprawdzają się podczas procesu przesiewania tak drobno zmielonych produktów.

Precyzyjne przesiewacze produktów sypkich

odsiewaczNa rynku wielu producentów zajmuje się wytwarzaniem przesiewaczy przemysłowych. Generalnie są to maszyny zbudowane z obudowy, pod którą ukrywa się silnik elektryczny oraz zamocowane do niej podkłady przesiewające. Oprócz tego ważną rolę pełnią leje wysypowe, pokrywa oraz napęd, którego zadaniem jest wprawienie sit w odpowiednio silne wibracje. Standardowy odsiewacz jest jednak bardzo drogi w utrzymaniu. Całe urządzenie jest niezwykle ciężkie (waży nawet kilka ton) i aby wprawić w ruch tak ogromną maszynę potrzeba ogromnych sił, co generuje wysokie koszty. Producenci jednak nie stoją w miejscu i szukają rozwiązań, których zadaniem jest optymalizowanie całego procesu. Jednym z najbardziej nowoczesnych systemów jest dostępny w odsiewaczach, w których układ sit są jest wzbudzany bezpośrednio. Za wywołanie wibracji odpowiada bijak zamontowany na specjalnym wale. Liczba elementów wzbudzających jest zależna od długości sit oraz wydajności urządzenia.

Dzięki temu, że to nie cała konstrukcja jest wprawiana w ruch, a jedynie odpowiednie jej części, proces przesiewania stał się energooszczędny. Ma to ogromny wpływ nie tylko na zminimalizowanie kosztów, ale również pozytywnie wpływa na środowisko. Szczególnie, że zastosowanie odsiewaczy w niektórych procesach jest niezbędne, jeżeli chcemy uzyskać finalny produkt sypki wysokiej jakości.

O autorze: Michał Olszewski